Hattuşa(ş) Antik Kenti (MÖ 1600 - 1200)
Hattuşaş, Çorum'un Boğazkale ilçesi yakınında yer almaktadır. Hititler, MÖ 2000'li yılların başlarında Anadolu'ya gelerek yerleşik bir devlet kurmuşlardır. MÖ 17. yüzyılda kral I. Hattuşili tarafından başkent yapılınca, Hitit İmparatorluğu'nun siyasi, dini ve kültür merkezleri olmuştur. Mezopotamya'ya kadar olan geniş coğrafyada hüküm sürmüşlerdir. Zamanın koşulları çerçevesinde, kent güçlü surlarla çevrili, anıtsal yapılar, tapınaklar, saraylar, kamu binaları ve büyük depolar inşa etmişlerdir.
Şehirdeki tapınaklar ve dini yapılar, Hititlerin çok tanrılı dine göre bir yaşantıları olduğunu göstermektedir. Fırtına Tanrısı Teşup ve tanrıça Arinna'nın onuruna inşa edilen Büyük Tapınak (Hattuşa Tapınağı), Hattuşaş'ın en dikkat çekici yapılarından biridir. Diğer dikkat çeken anıtsal yapıları, Kral Kapısı, Aslanlı Kapı ve Yer Kapı gibi kapı anıtları, dini ve sembolik anlamları olan heykellerle süslemişlerdir.
Hattuşaş'ın, zengin yazılı belgeleri de önemlidir. Kazılarda, geniş bir çivi yazılı tablet arşivi elde edilmiştir. Bu tabletler, Hititlerin siyasi, dini, ekonomik ve hukuki yaşamı hakkında bizi bilgilendirmektedir. Aynı zamanda, Hititlerin diplomasi ve uluslararası ilişkilerde ne kadar gelişmiş olduğunu belgelemektedir. Tarihin bilinen en eski yazılı barış antlaşması olarak kabul edilen, Hititler ile Mısır arasında, Mısır Firavunu II. Ramses ve Hitit Kralı III. Hattuşili tarafından, MÖ 13. yüzyılda imzalanan Kadeş Antlaşması, bu tabletlerin en ünlülerindendir.
MÖ 12. yüzyılda Anadolu'da büyük bir karışıklık ve göç dalgası yaşanmış, Hitit İmparatorluğu bu durumdan etkilenerek çökünce Hattuşaş ta yıkıma uğramıştır. Elbette Hititlerin kültürel mirası, sonraki dönemlerde de Anadolu'da etkisini sürdürmüştür.
Hattuşaş Antik kenti, 19. yüzyılın sonunda Alman arkeologlar tarafından keşfedilmiştir. 1986 yılında, Anadolu'nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olarak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Hititlerin o dönem böyle yüksek bir uygarlık seviyesine nasıl ulaşmış oldukları, dünya tarihine ışık tutan bulgular gün yüzüne çıkarılmaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.