Karamanoğulları Beyliği
Karaman bey tarafından, Konya ve Karaman çevresinde 1256 yılında kurulmuş Anadolu Türk Beyliklerindendir. Karamanoğulları Beyliği ile 1277 yılında II. Mehmet Bey'in, Türk dilini devlet yönetiminde resmi dil olarak ilan etmesiyle bilinir. Türk dilinin gelişimine önemli katkı sağlayan bu tercih, Karamanoğulları'nın Türk kültürüne ve diline olan bağlılıklarının bir göstergesi olarak büyük önem taşır.
Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da genişlemesiyle çoğu zaman karşı karşıya gelen gelmişlerdir. 1402'de Ankara Savaşı'nda Timur'un Osmanlı Devleti'ni yenmesi üzerine Osmanlı'ya karşı direnci artırsalar da Osmanlı Devleti tekrar güçlenince, Karamanoğulları, Osmanlı Devleti'ne karşı başarılı olamamıştır.
1466 yılında, Osmanlı Padişahı II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) zamanında, Konya ve Karaman'ın Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle Karamanoğulları Beyliği'nin varlığı sona ermiştir. Beylik toprakları tamamen Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Bu katılım, Anadolu'da Osmanlı birliğinin sağlanmasında önemli bir dönemeçtir. Türk diline yaptıkları katkıya hürmeten, beyliğin kurucusu Karaman Bey'in ismi, şehrin ismi olarak hala yaşatılmaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.