Söğütgiller ailesinden, geniş yapraklı, 40 – 60 yıl arası yaşayan, kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde, birçok farklı türü olan yaygın bir ağaç çeşididir. Nemli toprağı ve suyu sever. Bu nedenle genellikle nehir kenarları ve vadilerde olur veya oralara ekilir. Yaprakları üçgen biçimde, kenarları genelde düz, bazı türlerinde dişli ve yeşil renklidir.
Gövde kabuğu pürüzsüzdür, beyaz veya beyaz gri karışımı bir renktedir. Yaşlandıkça derin çatlaklar oluşur. Rüzgarla savrulan tüylü tohumları küçük kapsüller biçimindedir. Yaygın olan türlerini kara kavak, titrek kavak, beyaz kavak, doğu kavak ve balsam kavak olarak sayabiliriz.
Kavak ağaçları, erozyona karşı toprağı koruyarak; karbondioksit emilimi ile oksijeni bol, kaliteli hava sağlayarak; çeşitli bitki, böcek ve hayvana ev sahipliği yapmak suretiyle habitat oluşturarak büyük ekolojik katkı sağlar.
Kavak odunu hafif ve yumuşak olduğu için kağıt ve ambalaj malzemeleri üretiminde; kontrplak, sunta ve mdf haline getirilerek mobilya yapımında tercih edilir. Yonga levhalarla inşaat sektöründe kullanılır. Aspirinin etken maddesi salisilik asit kavak ve söğüt ağacından elde edilir. Başka sektörlerde de kullanılan endüstriyel bir hammaddedir. Kavak ağaçlarından park ve bahçe peyzaj düzenlemelerinde hızlı büyüyerek hızlı sonuçlar üretir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.