Gülgiller ailesinden, ılıman iklimlerde yetiştirilen bir meyve ağacı çeşididir. Kışı soğuk olmasına rağmen, yaz ayları güneşli ve sıcak olan iklimleri çok sever. Türkiye'de bu hava koşullarına sahip olan Isparta, Kütahya, Manisa, Afyonkarahisar ve Bursa kiraz üretimi için ideal yerlerdir. ABD'de Kaliforniya ve Michigan, İtalya'da Napoli ve Vignola, İspanya'da Jerte Vadisi ve Aragon, İran'ın kuzeyindeki Mazenderan eyaleti ve Kuzey Yunanistan'da yer alan Edessa bölgesi de kirazları ile ünlenen yerlerdir.
Yaprakları oval, kenarları ince dişlidir ve parlak yeşil renktedir. Nisan-Mayıs aylarında beyaz ve açık pembe renginde çiçek açar, sonrasında yapraklar gelişir. Tozlayıcı olarak çalışan arılar için bu çiçek kümeleri, onlar için nefis nektar kaynağıdır. Daha iyi verim için farklı türden tozlayıcılar daha iyi sonuç verir.
Haziran-Temmuz aylarında olgunlaşan meyveler, genellikle tatlıdır. Türüne göre sarı, kırmızı veya koyu kırmızı renktedir. Meyvesi gibi, kirazın sapı da değerlidir. Taze olarak tüketiminin yanı sıra, kurutulur, meyve suyu, reçel, marmelat ve tatlı yapımında kullanılır. Soğuk hava depolarında uzun süre saklanabilir. C vitamini, potasyum, lif ve antioksidanlar açısından zengin olması nedeniyle uyku kalitesini artırma, bağırsak sistemini regüle etme, eklem ağrılarını ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltma faydaları vardır.
Kiraz ağacının odunu sık dokulu, sert ve dayanıklıdır. Mobilya ve dekoratif ahşap işlerinde aranan bir çeşittir. Kiraz ağaçları, park ve bahçe peyzaj düzenlemelerinde özellikle ilkbahardaki estetik görünümünden dolayı tercih edilir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.