Kayıngiller ailesinden, geniş yapraklı, uzun ömürlü, dünya genelinde yaygın bir ağaç çeşididir. Orta derecede su ister. Çeşitli iklim ve toprak tiplerinde, dağlarda, kurak bölgelerde bile yetişir. Değişik türlerinin yapraklarında farklılıklar olsa da, genelde loblu, kalın, sert ve bazen çevresi dikenli yaprakları vardır.
Gövde kabuğu pürüzlü ve yapıdadır. Çatlakları yaşlandıkça derinleşir. Palamut biçimindeki meyvesi, hayvanlar için değerli bir besindir. Avrupa'nın büyük bir bölümünde sapsız meşe, Kuzey Amerika'da kırmızı ve beyaz meşe, Akdeniz'de mantar meşesi, Türkiye ve Balkanlar'da Türk meşesi yaygın olan türlerindendir.
Meşe ormanları, erozyona karşı toprağı koruyarak; karbondioksit emilimi ile oksijeni bol, kaliteli hava sağlayarak; çeşitli bitki ve hayvana ev sahipliği yapmak suretiyle habitat oluşturarak büyük ekolojik katkı sağlar. Birçok hayvanın besin kaynağı olan meşe palamutları sincapların menüsünde ilk sırada yer alır.
Meşe ağacından elde edilen kereste, dayanıklı ve sert yapısı ile mobilya, parke, varil üreticilerinin gözdesidir. Mantar meşesi, tıpa yapımında kullanılır. Meşe palamutları gıda sektöründe nadiren ve hayvan yemi olarak ta kullanılır. Meşe ağaçlarından park ve bahçe peyzaj düzenlemelerinde uzun ömürlü ve estetik görünümünden dolayı tercih edilir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.