Orhan Gazi, Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahıdır. 1281 yılında, Osman Gazi'nin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 1326 yılında, Osman Gazi vefat edince yönetime geçmiştir. Osmanlı Beyliği'ni küçük bir beylikten, kısa sürede güçlü Osmanlı Devleti'ne dönüştürmüştür. İlk fethi, babasının da hayali olan, 1326 yılında Bursa'nın fethi oldu. Bursa, Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti oldu.
Fetihlerin devamında, 1331 yılında İznik, 1337 yılında ise İzmit fethedilince, Marmara Denizi çevresi artık Osmanlı toprakları olmuş ve egemenliğini çevresine kabul ettirmişti.
Orhan Gazi, Osmanlı Devleti'nin ‘Yaya' ve ‘Müsellem' adı verilen askeri birlikler oluşan ilk düzenli ve disiplinli ordusunu kurdu. Osmanlı eğitim sisteminin temeli olacak ilk Osmanlı medresesini 1331 yılında İznik'te kurdu. Osmanlı Devleti'nin ekonomik olarak ta bağımsız olduğunun simgesi niteliğinde Osmanlı Devleti'nin ilk parasını bastırdı.
Orhan Gazi, Balkanlar'a doğru da genişlemek istemiştir. Bizans İmparatorluğu'nun zayıflığından yararlanarak Balkanlar'a hakim olmayı amaçlamıştır. Bizans İmparatoru VI. Yannis Kantakuzinos, kendi iç savaşlarında yardım talebini değerlendirmiş ve kızı Theodora ile evlenerek Bizans topraklarında serbestçe hareket olanağı elde etmiştir.
Orhan Gazi zamanında, 1353 yılında Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çimpe Kalesi'ni ele geçirilmiştir. Rumeli'deki bu ilk toprak fethi, Bizans İmparatorluğu'ndan kopan küçük Balkan devletlerini etkilemede önemlidir. Bu Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki genişleme politikasının temelini oluşturmuştur. 1362 yılında vefat ettiğinde Oğlu I. Murad babasının bıraktığı yerden devam ettirecektir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.